Tagasi

ISO/TS 22002-1:2009 et

Toiduohutuse eeltingimusprogrammid. Osa 1: Toidu tootmine

Üldinfo
Kehtiv alates 09.12.2014
Alusdokumendid
ISO/TS 22002-1:2009
Direktiivid või määrused
puuduvad

Standardi ajalugu

Staatus
Kuupäev
Tüüp
Nimetus
09.12.2014
Põhitekst
See tehniline spetsifikatsioon määrab kindlaks nõuded toiduohutuse ohjamiseks vajalike toetavate eeltingimusprogrammide (ETP) koostamiseks, rakendamiseks ja haldamiseks.
See tehniline spetsifikatsioon on rakendatav kõikidele organisatsioonidele, sõltumata suurusest või keerukusest, kes on kaasatud mistahes toidukäitlemiseahela toidu tootmise etappi ning kes soovivad rakendada ETP-d viisil, mille nõuded on täpsustatud ISO 22000:2005 peatükis 7.
See tehniline spetsifikatsioon ei ole kavandatud ega ette nähtud kasutamiseks mujal toiduainete tarneahelas.
Toidu tootmise toimingud on oma olemuselt erinevad ning mitte kõik antud tehnilises spetsifikatsioonis esitatud nõuded ei kohaldu konkreetsele ettevõttele või protsessile.
Nõuete väljajätmine või alternatiivsete meetmete rakendamine peab olema põhjendatud ja dokumenteeritud ISO 22000:2005 jaotises 7.4 kirjeldatud ohuanalüüsi tegemisel. Ükski väljajätt või rakendatud alternatiivne meede ei tohi mõjutada organisatsiooni võimet neid nõudeid täita. Näited sellistest väljajättudest, sealhulgas tootmisoperatsioonidega seotud täiendavad aspektid, on loetletud allolevates punktides 1), 2), 3), 4) ja 5).
See tehniline spetsifikatsioon määrab kindlaks üksikasjalikud nõuded, mida käsitletakse nimelt seoses ISO 22000:2005 jaotisega 7.2.3:
a) hoonete ja nendega seotud rajatiste konstruktsioon ja paigutus;
b) ruumide paigutus, sealhulgas tööruumid ja töötajate ruumid;
c) õhk, vesi, energia jm tehnilised kommunikatsioonid;
d) tugiteenused, sealhulgas jäätmete ja reovee eemaldamine;
e) seadmete sobivus, puhastatavus, korrashoid ja ennetav hooldus;
f) ostetud materjalide ohje;
g) meetmed ristsaastumise vältimiseks;
h) puhastamine ja sanitaarne töötlemine;
i) kahjuritõrje;
j) töötajate hügieen.
See tehniline spetsifikatsioon lisab ka teisi aspekte, mida loetakse tootmistegevuse jaoks asjakohaseks, nagu:
1) ümbertöötamine;
2) toote tagasikutsumise protseduurid;
3) ladustamine;
4) tooteinfo ja tarbija teadlikkus;
5) toidu kaitse, bioohutus ja bioterrorism.
MÄRKUS Selle tehnilise spetsifikatsiooni käsitlusalasse ei kuulu meetmed pahatahtliku reostuse ennetamiseks.
*
*
*
PDF
19,52 € koos KM-ga
Paber
19,52 € koos KM-ga
Sirvi standardit alates 2,44 € koos KM-ga
Standardi monitooring

Teised on ostnud veel

Põhitekst

EVS-EN ISO 22000:2018

Toiduohutuse juhtimissüsteemid. Nõuded kõikidele organisatsioonidele toidu käitlemisahelas
Uusim versioon Kehtiv alates 16.08.2018
Põhitekst

EVS-EN ISO 22000:2006

Toiduohutuse juhtimissüsteemid. Nõuded kõikidele organisatsioonidele toidu käitlemisahelas (ISO 22000:2005)
Kehtetu alates 16.08.2018
Põhitekst + parandus

EVS-EN ISO 13485:2016

Meditsiiniseadmed. Kvaliteedijuhtimissüsteemid. Normatiivsed nõuded
Kehtiv alates 02.03.2016
Põhitekst

Auditi kontrollnimekiri ISO 9001:2015 jaoks

Auditi kontrollnimekiri ISO 9001:2015 jaoks
Uusim versioon Kehtiv alates 02.03.2016