Tagasi

EVS-EN ISO 4833-2:2013+A1:2022

Toiduahela mikrobioloogia. Mikroorganismide loendamise horisontaalne meetod. Osa 2: Kolooniate loendamine pindkülvi tehnikat kasutades temperatuuril 30 °C

Üldinfo
Kehtiv alates 15.03.2022
Alusdokumendid
ISO 4833-2:2013; EN ISO 4833-2:2013; EN ISO 4833-2:2013/A1:2022; ISO 4833-2:2013/Amd 1:2022; ISO 4833-2:2013/Cor 1:2014; EN ISO 4833-2:2013/AC:2014
Direktiivid või määrused
puuduvad

Standardi ajalugu

Staatus
Kuupäev
Tüüp
Nimetus
15.03.2022
Põhitekst + muudatus
15.03.2022
Muudatus
09.12.2013
Põhitekst + parandus
See dokument määratleb horisontaalse meetodi loendamaks selliseid mikroorganisme, mis on võimelised kasvama ja moodustama kolooniaid tardsöötmel pärast aeroobsetes tingimustes inkubeerimist temperatuuril 30 °C.
Selles dokumendis kirjeldatud meetod on kohaldatav
—  inimtoiduks ettenähtud toodetele,
—  loomade (sealhulgas lemmikloomade) söötmiseks ettenähtud toodetele,
—  keskkonnaproovidele toidu ja sööda tootmis- ja käitlemispiirkondadest,
—  kõikidele tootmise esmatasandi proovidele.
See meetod on sobilik mikroorganismide loendamiseks katseproovides, mille puhul on minimaalne loetav kolooniate arv tassil 10, kuid meetod ei ole sellega piiratud. See vastab nakatumistasemele, mis on vedelate proovide puhul eeldatavasti kõrgem kui 100 CFU/ml või kõrgem kui 1000 CFU/g tahkete proovide puhul.
EE MÄRKUS  Ingliskeelse lühendi CFU eestikeelne vaste on PMÜ (pesa moodustav ühik).
See meetod on eelkõige sobilik
—  toodetele, mis sisaldavad kuumatundlikke organisme, mis tõenäoliselt moodustavad märkimisväärse osa üldfloorast (nt psührotroofsed organismid jahutatud või sügavkülmutatud toidus, kuivatatud toidus, teistes toitudes, mis võivad sisaldada kuumatundlikke organisme);
—  toodetele, mis sisaldavad rangelt aeroobseid baktereid, mis tõenäoliselt moodustavad märkimisväärse osa üldfloorast (nt Pseudomonas spp.);
—  toodetele, mis sisaldavad väikeseid osakesi, mis võivad süviskülvi puhul olla kolooniatest raskesti eristatavad;
—  toodetele, mille intensiivne värvus ei võimalda süviskülvil kolooniate äratundmist;
—  toodetele, mille puhul soovitakse toidu kvaliteedi hindamise osana eristada erinevat tüüpi kolooniaid.
Lisaks käsitsi teostatavale pindkülvi tehnikale kirjeldab see dokument ka spiraalkülviseadme kasutamist, mis on automatiseeritud meetod pinnakolooniate loendamiseks (vt lisa A).
See horisontaalmeetod oli algselt välja töötatud toiduahelasse kuuluvate proovide analüüsimiseks. Toiduahela toodete suure varieeruvuse tõttu on võimalik, et see horisontaalmeetod ei ole sobilik igas üksikasjas kõikidele toodetele. Siiski on eeldatav, et vajalikud modifikatsioonid on minimeeritud nii, et need ei kajastuks selle horisontaalmeetodi märkimisväärse kõrvalekaldena.
Selle dokumendi avaldamise hetkeks saada oleva informatsiooni põhjal peetakse selle meetodi sobivust teatud fermenteeritud toidu ja loomasööda uurimiseks piiratuks ning teised söötmed või inkubeerimise tingimused võivad olla sobivamad. Seda meetodit saab siiski taoliste toodete puhul rakendada, kuigi on võimalik, et nendes toodetes domineerivaid mikroorganisme ei tuvastata tõhusalt.
*
*
*
PDF
19,52 € koos KM-ga
Paber
19,52 € koos KM-ga
Sirvi standardit alates 2,44 € koos KM-ga
Standardi monitooring

Teised on ostnud veel

Põhitekst + muudatus

EVS-EN ISO 4833-1:2013+A1:2022

Toiduahela mikrobioloogia. Mikroorganismide loendamise horisontaalne meetod. Osa 1: Kolooniate loendamine sügavkülvi tehnikat kasutades temperatuuril 30 °C
Uusim versioon Kehtiv alates 15.03.2022
Põhitekst + muudatus

EVS-EN ISO 11133:2014+A1+A2:2020

Toidu, loomasööda ja vee mikrobioloogia. Söötmete ettevalmistamine, valmistamine, säilitamine ja toimivuse kontrollimine
Uusim versioon Kehtiv alates 16.07.2020
Põhitekst

EVS-ISO 4832:2010

Toidu ja loomasöötade mikrobioloogia. Horisontaalmeetod coli-laadsete arvuliseks määramiseks. Kolooniate loendamise meetod (ISO 4832:2006)
Uusim versioon Kehtiv alates 04.10.2010
Muudatus

EVS-EN ISO 9308-1:2014/A1:2017

Vee kvaliteet. Escherichia coli ja coli-laadsete bakterite loendamine. Osa 1: Membraanfiltreerimise meetod madala bakteriaalse fooniga veele
Kehtiv alates 03.02.2017