Skip to main content
Tagasi

EVS-EN ISO 4833-1:2013+A1:2022

Toiduahela mikrobioloogia. Mikroorganismide loendamise horisontaalne meetod. Osa 1: Kolooniate loendamine sügavkülvi tehnikat kasutades temperatuuril 30 °C

Üldinfo

Kehtiv alates 15.03.2022
Alusdokumendid
ISO 4833-1:2013; EN ISO 4833-1:2013; ISO 4833-1:2013/Amd 1:2022; EN ISO 4833-1:2013/A1:2022
Direktiivid või määrused
puuduvad

Standardi ajalugu

Staatus
Kuupäev
Tüüp
Nimetus
15.03.2022
Põhitekst + muudatus
15.03.2022
Muudatus
09.12.2013
Põhitekst
See dokument määratleb horisontaalse meetodi loendamaks selliseid mikroorganisme, mis on võimelised kasvama ja moodustama kolooniaid tardsöötmes pärast aeroobsetes tingimustes inkubeerimist temperatuuril 30 °C.
Selles dokumendis kirjeldatud meetod on kohaldatav
—  inimtoiduks ettenähtud toodetele,
—  loomade (sealhulgas lemmikloomade) söötmiseks ettenähtud toodetele,
—  keskkonnaproovidele toidu ja sööda tootmis- ja käitlemispiirkondadest,
—  kõikidele tootmise esmatasandi proovidele.
See meetod on sobilik mikroorganismide loendamiseks katseproovides, mille puhul on minimaalne loendatav kolooniate arv tassil 10, kuid meetod ei ole sellega piiratud. See vastab nakatumistasemele, mis on vedelate proovide puhul eeldatavasti kõrgem kui 10 CFU/ml või kõrgem kui 100 CFU/g tahkete proovide puhul.
EE MÄRKUS  Ingliskeelse lühendi CFU eestikeelne vaste on PMÜ (pesa moodustav ühik).
See meetod on eelkõige sobilik
—  toodetele, mille puhul on vajalik usaldusväärne loendamistulemus, kui on määratletud madal kvantifitseerimispiir;
—  toodetele, mille puhul eeldatavasti esinevad laialivalgunud kolooniad, mis võivad varjutada teiste organismide kolooniaid, nt piim ja piimatooted võivad suure tõenäosusega sisaldada laialivalgunud Bacillus spp. kolooniaid;
—  toodetele, mis eeldatavasti sisaldavad hapniku suhtes tundlikke baktereid, nt mõned piimhappebakterid, mis arenevad välja säilimisaja jooksul või säilitamisel modifitseeritud atmosfääris.
See horisontaalmeetod oli algselt välja töötatud toiduahelasse kuuluvate proovide analüüsimiseks. Toiduahela toodete suure varieeruvuse tõttu on võimalik, et see horisontaalmeetod ei ole sobilik igas üksikasjas kõikidele toodetele. Siiski on eeldatav, et vajalikud modifikatsioonid on minimeeritud nii, et need ei kajastuks selle horisontaalmeetodi märkimisväärse kõrvalekaldena.
Selle dokumendi avaldamise hetkeks saada oleva informatsiooni põhjal peetakse selle meetodi sobivust teatud fermenteeritud toidu ja loomasööda uurimiseks piiratuks ning teised söötmed või inkubeerimise tingimused võivad olla sobivamad. Seda meetodit saab siiski taoliste toodete puhul rakendada, kuigi on võimalik, et nendes toodetes domineerivaid mikroorganisme ei tuvastata tõhusalt.

Nõutud väljad on tähistatud *

*
*
*
PDF
15,86 € koos KM-ga
Paber
15,86 € koos KM-ga
Sirvi standardit alates 2,44 € koos KM-ga
Standardi monitooring

Teised on ostnud veel

Põhitekst + muudatus

EVS-EN ISO 4833-2:2013+A1:2022

Toiduahela mikrobioloogia. Mikroorganismide loendamise horisontaalne meetod. Osa 2: Kolooniate loendamine pindkülvi tehnikat kasutades temperatuuril 30 °C
Uusim versioon Kehtiv alates 15.03.2022
Põhitekst + muudatus

EVS-EN ISO 6888-1:2021+A1:2023

Toiduahela mikrobioloogia. Horisontaalmeetod koagulaaspositiivsete stafülokokkide (Staphylococcus aureus ja teised liigid) loendamiseks. Osa 1: Baird-Parkeri agarsöötme kasutamise meetod
Uusim versioon Kehtiv alates 16.10.2023
Põhitekst + parandus

EVS-ISO 16649-2:2011

Toidu ja loomasöötade mikrobioloogia. Horisontaalmeetod beeta-glükuronidaaspositiivse Escherichia coli arvuliseks määramiseks. Osa 2: Kolooniate loendamise meetod temperatuuril 44 °C, kasutades 5-bromo-4-kloro-3-indolüül-beeta-D-glükuroniidi
Uusim versioon Kehtiv alates 05.12.2011
Põhitekst

EVS-EN ISO 707:2008

Piim ja piimatooted. Proovivõtujuhend
Uusim versioon Kehtiv alates 07.10.2008